Tandartspraktijk Transvaal

Bij Tandartspraktijk Transvaal heten we nieuwe patiënten van harte welkom. Onze praktijk accepteert momenteel nieuwe inschrijvingen. U kunt zich aanmelden door telefonisch contact met ons op te nemen op telefoonnummer 070 783 83 83, een e-mail te sturen naar info@tandartstransvaal.nl, of door op de knop "Inschrijven" hieronder te klikken. Tijdens uw eerste afspraak maken we kennis met u en bespreken we uw tandheelkundige gezondheid. We streven ernaar om elke patiënt een vaste tandarts toe te wijzen voor continuïteit van zorg. Indien er een patiëntenstop is, zullen we dit duidelijk communiceren via onze website en kunt u zich op een wachtlijst laten plaatsen.

Aids

Inhoud


« Terug naar het overzicht

Wat zijn de oorzaken van een droge mond?

Een tekort aan speeksel is de oorzaak van een droge mond. De speekselklieren geven bijvoorbeeld onvoldoende speeksel af. Ook kan het speeksel door verdamping uitdrogen bij ademhaling door de mond. Onvoldoende afgifte van speeksel kan ontstaan door:

1. Het gebruik van medicijnen
Honderden medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Dit zijn vooral medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva), of hartritmestoornissen, of medicijnen zoals antidepressiva, slaap- en plasmiddelen. De medicijnen tasten de speekselklieren zelf meestal niet aan, maar remmen alleen de speekselafgifte.

2. Ziekten
Een droge mond kan optreden bij uitdroging door koorts of diarree. Ook iemand die lijdt aan een nog niet goed ingestelde suikerziekte kan klagen over dorst en monddroogheid. In deze gevallen is de klacht tijdelijk. Zodra de ziekte is genezen of de suikerziekte is geregeld, verdwijnt de droge mond. Blijvende monddroogheid komt voor bij mensen die lijden aan bijvoorbeeld aids of het syndroom van Sjögren (chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren). Bij hen kunnen de klachten over monddroogheid wisselen, maar geheel verdwijnen doen ze nooit. Bij het syndroom van Sjögren neemt de monddroogheid met de jaren zelfs toe.

3. Bestraling
Wanneer een kwaadaardig gezwel in het hoofd of de hals radioactief wordt bestraald, kunnen de speekselklieren door de straling onherstelbaar worden beschadigd. Dit resulteert veelal in blijvende, ernstige monddroogheid.


« Terug naar het overzicht